fbpx

Hopstop Art Wall 12/2019 – 11/2020 taiteilija Leena Pukki

Akseli Gallen-Kallelan teoksessa Symposion j oukko tunnettuja taiteilijoita on kokoontunut aamuöisen pöydän äären. Vähemmän selvä seurue pohtii fantasiamuotokuvassa elämän ja taiteen arviotusta.

Leena Pukin muraalissa vastaava seurue on niin ikään koolla ja tunnelmat ovat yhtäläisen sameat. Miehen illanvietto kissahahmojen kanssa on edennyt siihen pisteeseen, että osa seurueesta on jo siirtynyt pöydän alle. Taiteilija on teoksessaan pohtinut alkoholinkäyttöä rituaalina, johon liittyy monenlaisia myös kaksinaismoralistisia piirteitä. Suomessa alkoholinkäyttö onkin lähes siirtymäriitin asemassa ja liittyy vahvasti aikuistumiseen.

Alkoholinkäyttö ja mahdollisesti humala on myös yhteisöllinen kokemus, joka muodostaa ja vahvistaa ihmissuhteita. Rituaali on luon
teeltaan kollektiivinen, se koetaan yhdessä muiden kanssa. Yhdessä juopottelun side on vahva, koska humalassa omasta itsestä paljastetaan muille hauraita ja haavoittuvia puolia. Näin muodostuneet sosiaaliset suhteet vaikuttavat ehkä yhteiskunnassa laajemmin kuin mitä ajatellaankaan. Humala yhdistää eri yhteiskuntaluokat ja -ryhmät. Rituaali on sama kaikille pikkujoulujen osallistujille. Myös kieltäytyminen tästä herättää huomiota.

Taiteilijoiden kliseistä ryyppäämistä usein idealisoidaan ja ihannoidaan. Kaikki varmaan tunnistavat symposiumista tutut vakavaan ja raskasmieliseen pohdintaan uppoutuneet arkkityyppiset hahmot. Onko pohjoisten kulttuurien suhde humalaan tänään sama kuin Gallen-Kallelan päivinä? Vai onko kyseessä pidempi jatkumo, jonka juuret ulottuvat historiassa vielä paljon pidemmälle?

 

 

Leena Pukki (s. 1984) on kuvataiteilija, joka on kiinnostunut kulttuurisista hegemonioista, lajienvälisistä suhteista, historiasta, utopioista, tunteista ja valtasuhteista. Pukin tekniikat vaihtelevat suurikokoisista seinämaalauksista mediataiteeseen ja päälle puettaviin taideteoksiin. Hän työskentelee usein julkisessa tilassa, yhdistellen taidetta myös aktivismiin.
Pukki on Suomea Venetsian biennaalissa 2019 edustavan Miracle Workers -kollektiivin jäsen sekä Route Couture -taiteilijaryhmän jäsen. Hänen teoksiaan on esitelty esimerkiksi Nuoret 2019 -näyttelyssä Helsingin Taidehallissa, Porin taidemuseossa, MUU- galleriassa ja Galleria Huudossa Helsingissä sekä Suomen käsityön museon galleriassa Jyväskylässä. Pukin seinämaalauksia voi nähdä Malminkartanon asemalla Helsingissä, Lappeenrannan kirkkokadulla, Art Villa Garikulassa Georgiassa sekä Kempeleen kevyenliikenteenväylä baanan varrella.

Pukki valmistui Aalto-yliopiston Kuvataiteiden maisteriohjelmasta vuonna 2015 ja Lahden Taideinstituutista vuonna 2007. Taiteilija asuu ja työskentelee Helsingissä.
@leenapukki | www.leenapukki.com
Lisätietoa: Hopstop Art Wall kuraattori Rosa Hultman 0407035999